Για τη φίλη που γεννά

Για τη φίλη που γεννά τώρα αλλά και τα κορίτσια μου που κάποια μέρα μπορεί να πάρουν την απόφαση να φέρουν στο κόσμο τα δικά τους μωρά, είπα να τα γράψω εδώ. Λίγα λόγια για το τί να μην κάνεις και τί να κάνεις. Το έχω στα drafts πολύ καιρό αυτό το κείμενο και τώρα θυμήθηκα να το δημοσιεύσω. Εκεί, ανάμεσα από πάνες, σιρόπια για το βήχα, διαδρομές σχολικές και σχολικές εκδρομές που συνοδεύω.

1. Μη συγκρίνεις το μωρό σου με τα άλλα μωρά. Ευκολακι. Κι όμως είναι η παγίδα που θα συνεχίσεις να πέφτεις από τη μέρα γέννησης μέχρι που το μωράκι σου αποκτήσει παιδιά οπότε και απλά αλλάζει το φοκους. Σε δύο ώρες θα πάω στο ραντεβού του ενός έτους για την μικρή μας. Εχτές λοιπόν έπρεπε να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο ανάπτυξης. Στην πρώτη κι όλας σελίδα έπεσα στην παγίδα πάλι. “Το μωράκι σας λέει μαμα” yes, sometimes, no. Ω, ρε φίλε, σκέφτηκα, έπρεπε να λέει μέχρι τώρα ε; ωχ λες να είναι όπως η Ηλέκτρα που καθυστέρησε πολύ; και έριξα τικ στο Όχι. Στο καπάκι κουνάω το κεφάλι μου και συνειδητοποιώ πόσο βλακεία ήταν η σκέψη μου. Ε, όχι να αγχωθουμε κι απο τώρα για την Πηνελόπη μας! Δηλαδή και νοητική καθυστέρηση να είχε μήπως θα την αγαπάμε λιγότερο ή περισσότερο; πφφφ πώς έπεσα πάλι στην παγίδα της σύγκρισης;! Αφού το ξέρω ότι είναι σπατάλη ενέργειας!

Να ξέρεις ότι πολλές μαμάδες (ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ) τρέφουν με τη σίγκριση το θηρίο μέσα τους. Θα ρωτήσουν όλες τις μαμάδες αν το παιδάκι τους ξέρει την προπαίδεια, αν ξέρει όλα τα χρώματα, αν κάνει αθλητισμό (Έχω ιστορίες για το ποδόσφαιρο και τους μπαμπάδες… ράμματα πολλά για τη γούνα τους!). Αυτό που μπορείς να κάνεις, πιστεύω, είναι να Εξασκηθείς στο να αναγνωρίζεις την παγίδα από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Και απλά βάζεις τα πράγματα σε μια άλλη οπτική όταν λες “Αυτό είναι αγχος/θέμα του άλλου γονιού και κρίμα γι αυτον. Εγώ δε θέλω να έχω θέμα σύγκρισης. Ακόμα και το παιδι μου να μην περπατήσει/μιλήσει κτλ ποτέ εγω θα το αγαπω. Όλα τα άλλα δεν μου χρειάζονται.” Κάπως έτσι ο δικός μου εγκέφαλός κλείνει το βαζάκι με τις αγωνίες και αφήνει χώρο στα θετικά κομμάτια της μητρότητας.

2. Δεν χρειάζεται να κάνεις κι άλλο μωρό. Ναι εγώ το λέω αυτό που έχω κλάψει ποτάμια κατά τη διάρκεια της υπογονιμότητας μας. Όμως τελικά, και λίγο πριν τη σύλληψη των δύο κοριτσιών μας, συνειδητοποίησα πως άλλα κενά ήθελα να καλύψω με τα παιδιά. Όλοι έχουμε κενά, κυρίως από την παιδική ηλικία μας. Πολλές φορές κάνουμε παιδιά θέλοντας να γεμίσουμε αυτό το κενό. Και τελικά αντί να κάνουμε πράγματα για να γεμίσουμε τα δικά μας θέλω, κάνουμε άλλους ανθρώπους με άλλες ανάγκες και θέλω. Οπότε, ας συνειδητοποιούμε τί θέλουμε για εμάς και ας κάνουμε πράγματα για να προσφέρουμε στο παιδάκι μέσα μας, γιατί το παιδάκι έξω μας έχει άλλες απαιτήσεις.

3. Να μην αγχώνεσαι για το πότε θα γυρίσεις στη δουλειά. Δυστυχως το μεγάλωμα των παιδιών δεν εκτιμάται τόσο ψηλά στο δυτικό κόσμο. Ακόμα και καπιταλιστικά να το δούμε, θα έπρεπε! μεγαλώνουμε τους μελλοντικούς καταναλωτές! Δεν θα έπρεπε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στο τί τους αρέσει; τί τους ενδιαφέρει, τί γενιές έρχονται και ποιές επιλογες τους δεν είναι όπως οι δικές μας; Οι συνήθειες ξεκινάνε από το σπίτι πάντα. Και στον κόσμο μας ο άντρας πληρώνεται πάντα πολύ καλύτερα από τις γυναίκες. “Υπάρχει άπλετος χώρος για μέτριους άντρες στον εργασιακό περιβάλλον αλλά χωρος μόνο για τέλειες γυναίκες.” Το είχα διαβάσει κάποτε και αναγνώρισα τον εαυτό μου μέσα. Και έτσι μας πιάνει μια αγωνία να αποδείξουμε πως είμαστε τέλειες στη δουλειά μας. Αλλά και τέλειες με τα παιδιά μας. Δεν ξέρω πώς θα λυθεί αυτό. Ξέρω όμως πως το να μεγαλώνεις παιδιά είναι full time job. Και με αυτή τη σοβαρότητα πρέπει να αποφασίσει το ζευγάρι το πότε θα επιστρέψεις. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Εγώ με τα τρία παιδιά άλλα ήθελα στο πρώτο, άλλα στο δεύτερο και άλλα στο τρίτο. Όλες οι επιλογές έχουν επιπτώσεις σε όλους, γονείς και παιδια. Θυμήσου όμως πως τίποτα δεν είναι τελικό και ανά πάσα στιγμή μπορείς να αλλάξεις την απόφασή σου.

4. Μην αφήνεις τη σχέση σου! Όλες οι σχέσεις είναι σαν τα λουλούδια. Αν δεν τα φροντίσεις αυτά ξεραίνονται. Αλλά η σχέση σου με τον σύντροφό σου είναι η πιο πολύπλοκη και απαιτητική που έχεις αποφασίσει να κρατήσεις! Βάλε και το μπραντεφερ που γίνεται με το ποιος δεν θα αλλάξει την επόμενη πάνα, εύκολα χάνεται η μπάλα και λιμνάζει η σχέση. Όλοι μεγαλώνουμε, αλλάζουμε λόγω δουλειάς, εμπειριών κτλ. Οφείλουμε λοιπόν να μοιραζόμαστε τις μικρές αλλαγές μας. Αυτές κρατάνε το κλειδί. Οι μεγάλες αλλαγές είναι εύκολες όταν στις μικρές συμπεριλαμβάνουμε τον άλλο. Πήγαινετε για καφέ/ποτό/περπάτημα ό,τι νομίζεις ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ χωρίς τα παιδιά! Ακόμα και μωρό να είναι και να κοιμάται ΔΕΝ είναι το ίδιο. Και το λέω εγώ που δεν έχω ΚΑΝΕΝΑΝ να μας κρατήσει τα παιδιά δωρεάν. Και πάλι το παλεύουμε.

Τί να κάνεις

1. Πήγαινε σε μαμαδογκρουπ.

Δεν είναι τέλεια και κάποιες/πολλές από τις μαμάδες μπορεί να σου τη δώσουν στα νεύρα. Όμως, ακόμα και μία μαμά που να μπορείς αρθρώσεις δύο κουβέντες να βρεις θα σε βγάλει από το τούνελ της μοναξιάς και της μονοτονίας του πρώτου χρόνου.

2. Πιλάτες πιλάτες πιλάτες.

Δεν το ξέρεις, αλλά όσο είσαι έγκυος οι κοιλιακοί σου έχουν ανοίξει και πλέον υπάρχει ένα κενό κάθετο. Αυτό το κενό πρέπει να κλείσει όσο γίνεται περισσότερο. Πολλές φορές δεν κλείνει κι έτσι βρισκόμαστε μετά από καιρό με θέματα μέσης και ακράτεια. Οι πιλάτες θα σου μάθουν πώς να δυναμώσουν οι βαθύτεροι κοιλιακοί ώστε να στηρίζουν το κορμί ανώδυνα. Οι πιλάτες είναι μια άσκηση που πρέπει να υιοθετηθεί εφόρου ζωής για εμάς τις γυναίκες.

3. Κάνε τη φωτογράφιση, το αποτύπωμα, τράβα βίντεο με όλους όσους παραγνωρίζουν το μωρό σου! Ειδικά την μέρα της γέννας δε θα θέλεις να τραβήξεις εσύ τα βίντεο, αλλά αλήθεια, είναι η μόνη μέρα που δε ξαναγυρνά και (Όσο κι αν δεν έχεις όρεξη εκείνη τη μέρα) είναι το μόνο βίντεο/φωτογραφίες που θα θέλεις να δεις ξανά και ξανά για την υπόλοιπη σου ζωή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s